Pierderea dinților afectează în egală măsură funcția masticatorie, aspectul estetic și vorbirea, mai ales în cazul dinților frontali superiori. O soluție în acest caz o reprezintă puntea dentară – aceasta fiind o lucrare protetică prin care se realizează restaurarea morfologică a dinților absenți de pe arcadele dentare sau remodelarea dinților ce au suferit distrucții majore.
Părțile unei punți dentare
Funcțiile unei punți dentare
Functia masticatorie: Puntea dentară are principalul rol de a compensa funcția masticatorie a dinților lipsă. Fixarea definitivă a punților dentare pe dinții stâlpi permite transmiterea forțelor masticatorii de-a lungul rădăcinii în osul alveolar, ceea ce face ca întreaga masticație să se realizeze în mod confortabil pe dinții naturali și nu pe gingie.
Funcția estetică: Refacerea funcției estetice reprezintă pentru multi pacienți cel mai important deziderat. Aspectul natural depinde foarte mult de materialele din care sunt confecționate punțile dentare, recomandate fiind cele ceramice pe schelet de zirconiu.
Funcția fonetică: Spre deosebire de protezele dentare, punțile dentare sunt lucrări fixe puțin voluminoase, ceea ce permite revenirea la vorbitul normal foarte rapid după etapa de cimentare, respectiv în 1-2 zile.
Avantaje
Elementele de agregare și corpul punții nu sunt lipite ulterior confectionarii ci sunt turnate împreună pentru o mai buna rezistență.
Punțile dentare prezintă aspect natural, implică costuri medii și durată de tratament scurtă.
Cu ajutorul punților dentare se poate interveni în tratarea diferitelor afecțiuni dentare, cum ar fi:
Dacă îți dorești o dantură frumoasă și sănătoasă nu aștepta prea mult pentru a-ți înlocui dinții lipsă. Te așteptăm la Clinica Stomatologică Diana Smile pentru a identifica soluția de tratament optimă pentru tine.
Nici un comentariu