Eroziunea dentară se referă la uzura chimică progresivă a țesuturilor dure dentare (dentină, smalț) sub influența acizilor din cavitatea bucală. Este o afecțiune necarioasă și nu este provocată de placa bacteriană.
Care sunt cauzele eroziunii dentare?
- Smalțul dentar în ciuda durității lui poate fi demineralizat, respectiv erodat în timp din cauza aportului frecvent de alimente bogate în zaharuri și a băuturilor acide, cum ar fi: sucuri de fructe, sucuri carbogazoase, limonadă, vin, bere.
- Afecțiunile gastro-intestinale sau nervoase ce se manifestă prin regurgitatii acide frecvente cum ar fi reflexul gastro-intestinal, anorexia, bulimia, ulcerul, diabetul, alcoolismul cresc riscul apariției eroziunii dentare deoarece sucul gastric extrem de acid din stomac vine in contact cu dintii.
- Consumul pe termen lung al anumitor medicamente cum ar fi vitamina C, aspirina sau medicamente antihistaminice sau anumite tulburări genetice ce conduc la scăderea cantității de salivă din gură ce ar trebui sa neutralizeze pH-ul acid reprezintă de asemenea factori determinanți în apariția eroziunii dentare.
- Eroziunea dentară poate fi influențată și de compoziția și structura dinților, anatomia și relația de ocluzie a dinților precum și de anatomia și mobilitatea țesuturilor moi.
Simptome
- Disconfort la consumul anumitor alimente reci, calde sau dulci ca urmare a pierderii smalțului și descoperirii dentinei.
- Îngălbenirea dinților ca urmare a uzării smalțului dentar și expunerii dentinei ușor gălbuie, mai ales la nivelul incisivilor centrali.
- Schimbări în forma dinților, margini aspre și neregulate, mărirea spațiilor dintre dinți, apariția unor șanțuri verticale pe suprafața dinților.
Prevenție
- Trebuie scăzută frecvența consumului de alimente acide și bogate în zaharuri
- Fluorul sub formă de pastă de dinți, apă de gură, gel ajută la remineralizarea și protejarea smalțului.
- Guma de mestecat fără zahar consumată între mese ajută la creșterea cantității de salivă care ajută la echilibrarea pH-ului din cavitatea bucală.
Tratament
Prin controale periodice, eroziunea dentară poate fi prevenită sau stopată, metodele de tratament variind în funcție de stadiul în care este identificată, de la obturații fotopolimerizabile, la fațete dentare sau dacă situația o impune coroane dentare.
Fie că ai nevoie de o consultație de specialitate sau te confrunți cu o urgență medicală, la Diana Smile ne asigurăm că beneficiezi de un diagnostic corect și de un tratament personalizat și eficient astfel încât să nu ratezi niciun zâmbet!
Nici un comentariu