Măseaua de Minte: complicații și tratament
Info Utile

Măseaua de Minte: complicații și tratament

Măselele de minte reprezintă al treilea rând de molari. Acești dinți sunt ultimii care apar în cavitatea bucală cel mai probabil la vârste cuprinse între 17 şi 25 ani și dacă sunt sănătoși și funcționali, aceștia pot fi utili. Dar sunt și situații ce fac extracția obligatorie.

 

Măselele de minte încep să erupă în perioada adolescenței când restul dinților sunt deja așezați pe locul lor, ceea ce în multe cazuri limitează spațiul pentru dezvoltarea a încă 4 dinți mari. Erupția este deseori însoțită de dureri și inflamații locale, mai ales în cazul în care măselele nu au suficient loc pe arcada pentru a erupe și poziția lor nu le permite erupția corectă.

 

Ca urmare a poziției lor în cavitatea bucală, uneori măselele de minte sunt dificil de curățat. Cele atipice pot prezenta un risc crescut de infecții repetate, retenţie crescută a plăcii dentare și carii foarte greu de tratat, atât pe molari, cât şi pe dinţii alăturaţi.

 

 Sunt situații în care măselele de minte ies doar parțial din suportul osos, ceea ce conduce la inflamații și face și mai dificilă curățarea lor. Și în cazul în care ies complet din osul alveolar dar într-un unghi greșit, măselele de minte pot cauza dureri și probleme prin înghesuirea dinților adiacenți.

 

Lăsate netratate, problemele prezente la nivelul măselelor de minte pot cauza dureri intense la nivelul mandibulei, probleme la masticare, tulburări ocluzale și chiar complicații precum pericoronarită cu inflamarea țesuturilor adiacente.

 

Când trebuie efectuată extracția măselelor de minte? Nu există un răspuns unic pentru toată lumea. Doar medicul stomatolog poate evalua situația și decide dacă măselele tale de minte sunt problematice și cât de urgentă este extracția.

 

Extracţia molarului de minte reprezintă una dintre cele mai frecvente operaţii dentare. Ce trebuie să știi despre această intervenție?

 

  • În cazurile simple, se urmează protocolul extracției dentare ce poate dura între 5 minute și 90 de minute.
  • În cazul extracției molarilor de minte incluși sau semiincluși protocolul terapeutic necesită abordare mai atentă.
  • Intervenția se efectuează cu anestezie locală – doar în anumite cazuri se poate impune sedare sau inhalosedare.
  • Extracția poate necesita utilizarea suturilor –  unele se dizolvă în timp, altele necesită îndepărtarea după câteva zile de la procedură. (5 – 7 zile după extracție)
  • În primele 24 de ore de la procedură, este esențială  formarea cheagului de sânge în locul din care s-a efectuat extracția deoarece el protejează osul expus și facilitează dezvoltarea țesuturilor noi.  Pentru a nu dizloca aceste cheaguri de pe suprafață afectată, cel puțin în primele 24 de ore trebuie  să eviți: periajul dinţilor în zona afectată, băuturile calde, alimentele tari, crocante,  consumul lactatelor, consumul băuturilor alcoolice, fumatul.
  • După intervenție te poți aștepta la câteva zile de disconfort manifestat prin dureri și umflarea zonei afectate. Îți vor fi recomandate atât analgezice cât și antibiotice pentru prevenirea apariției infecțiilor și inflamațiilor. Pentru atenuarea inflamațiilor poți aplica gheață pe obraz, în sesiuni de 15 minute cu pauze de 15 minute. Trebuie să te odihnești și să eviți exercițiile fizice pentru a evita apariția sângerărilor tardive.  Este indicată apa de gură  cu efect antiseptic.
  • Cu o îngrijire atentă,  în 2 – 3 zile de la extracție inflmațiile se reduc, în 7 – 10 zile dispare orice urmă de disconfort de la nivelul maxilarului și în aproximativ 2 – 3 saptămâni zona se poate considera vindecată.

 

La Diana Smile, îți urmărim dezvoltarea corectă a măselelor de minte, ajutăm acest proces prin tratamente de curățare profunde și dacă situația o impune, efectuăm extracții cu disconfort minim pentru tine și ne asigurăm de o recuperare rapidă și sănătoasă.

Solicită o Programare!

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles