Mituri și Adevăruri despre Sănătatea Orală
Info Utile

Mituri și Adevăruri despre Sănătatea Orală

Să înțelegem câteva mituri și adevăruri despre sănătatea orală

 

Este suficient sau benefic mâncatul fructelor înainte de culcare pentru curățarea dinților?

Greșit.
Fructele conțin mult zahar ce crește aciditatea din cavitatea bucală și crează un mediu propice dezvoltarii excesive a bacteriilor. În plus, în timpul nopții glandele salivare secretă mai puțină salivă ceea ce face ca dintii să fie expuși unui nivel de aciditate și mai mare pe timpul nopții.

 

Alimentele acide favorizează apariția cariilor dentare?

Adevărat.
Alimentele acide pot distruge învelisul exterior al dintelui, ceea ce îl face mai predispus la degradare. Consumul de alimente acide cum ar fi suc natural, băuturi carbogazoase trebuie insoțit de o bună igienă dentară.

 

Zahărul este singurul vinovat de apariția cariilor?

Parțial Adevărat.
Acizii produși de bacteriile din cavitatea bucală sunt cei care conduc la apariția cariilor, acizi ce rezultă din consumul oricăror tipuri de carbohidrați: zahăr, orez, cartofi, pâine, paste făinoase etc. Zahărul joacă un rol important dar nu poate fi considerat singurul „vinovat”.

 

Aceeași periuță de dinți poate fi folosită fără probleme de mai multe persoane?

Greșit.
„Împrumutarea” periuței de dinți conduce la transmiterea bacteriilor de la o persoană la alta, ceea ce înseamnă inclusiv transmiterea unor afecțiuni bucale. De evitat!

 

Periajul puternic și îndelungat de câteva ori pe săptămână are același efect ca periajul normal de 2 ori pe zi?

Greșit.
Exercitarea unei presiuni sporite în timpul periajului nu ajută la o mai bună curățare, dimpotrivă poate conduce la sensibilizarea gingiei și în niciun caz nu înlocuiește periajul de după fiecare masă.

 

Scrâșnitul și încleștatul dinților favorizează apariția cariilor?

Parțial Adevărat.
Presiunea generată prin încleștarea dinților poate conduce la fisurarea sau chiar fracturarea dinților, fisurile fiind de fapt cele ce crează un mediu prielnic pentru formarea cariilor.

 

Cariile apar în mod frecvent între dinți?

Adevărat.
Într-adevăr, zonele în care periuța ajunge greu sunt cele mai predispuse. De aceea, periajul trebuie însoțit de utilizarea aței dentare precum și a apei de gură pentru îndepărtarea bacteriilor.

 

Toate măselele de minte trebuie extrase?

Greșit.
Atât timp cât măselele au erupt și s-au dezvoltat în mod corect, ele nu trebuie eliminate. Extracția se impune doar dacă ele devin problematice, prezentă risc crescut de infecții repetate, retenţie crescută a plăcii dentare și carii greu de tratat.

 

Aplicarea unei aspirine pe dintele dureros reduce durerea?

Greșit.
Aspirina poate ajuta doar inghițită și nu aplicată local. Local, fiind acidă, poate afecta țesutul gingival conducând chiar la formarea abceselor dentare.

 

Igiena dentară corespunzatoare poate preveni cariile?

Adevărat.
Într-adevar, periajul regulat, ața dentară și apa de gură îndepărtează bacteriile și previn problemele gingivale.

 

O persoană știe când i-a apărut o carie și doar atunci trebuie să se prezintă la medicul stomatolog?

Greșit.
Atunci când o persoană sesizează că are o carie, înseamnă ca procesul de cariere este de mai mult timp început și ar fi putut fi stopat și tratat fără a se ajunge la o degradare puternică. Singura modalitate de depistare la timp a cariilor constă în consultația stomatologică periodică.

Consultă medicul dentist în mod regulat. Apelează la curățări profesionale și verificări periodice pentru a preveni sau identifica din timp posibilele probleme ce pot apărea.

Solicită o Programare!

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles