Parodontoza sau „boala gingiilor” este una dintre cele mai grave afecțiuni ale danturii, numărându-se printre principalele cauze ale pierderii dinților la adulți. Estimările arată că 3 din 4 persoane suferă de această afecțiune, în diverse stadii de evoluție.
Ce este parodontoza? Parodontoza sau boala parodontală este o afecțiune a parodonțiului adică a structurii osului și a țesuturilor care susțin și fixează dinții.
Care sunt cauzele parodontozei? Parodontoza este cauzată de anumite bacterii (cunoscute sub numele de bacterii parodontale) și de inflamația locală declanșată de aceste bacterii. Deși bacteriile parodontale sunt prezente în mod natural în gură, ele sunt dăunătoare doar atunci când condițiile le permit înmulțirea exponențială, mai exact, atunci când stratul de bacterii și reziduuri alimentare, cunoscut sub numele de placă sau tartru, se acumulează și este lăsat neperturbat pe dar mai ales între dinți. Prezența acestor bacterii este cea care declanșează răspunsul defensiv al organismului prin inflamarea gingiilor.
Daca este lăsată să progreseze, inflamația poate conduce la distrugerea osului maxilarului și pierderea dinților. Această deteriorare are loc gradual, ceea ce înseamnă ca detectată și tratată la timp, poate fi stopată.
Severitatea bolii parodontale este influențată de reacția fiecarui organism în parte la bacteriile prezente, de starea generală de sănătate a persoanei afectate precum și de alți factori cum sunt: fumatul, unele medicamente, alimentația, posibile dereglări hormonale (mai ales în perioada sarcinii), stresul sau posibile afecțiuni psihologice.
Parodontoza poate apărea și în cazul copiilor și al tinerilor, mai ales dacă sunt implicați factorii genetici. În cazul copiilor ai căror părinți suferă de parodontoză se recomandă atenție sporită, deoarece, în prezența factorilor cauzatori, există pentru aceștia riscul declanșării rapide și accelerate a afecțiunilor parodontale.
Cum poate fi recunoscută parodontoza? Boala parodontală intotdeauna incepe cu inflamarea gingiilor și modificarea culorii acestora spre roșu puternic, etapă cunoscută sub numele de gingivită. Această inflamare nu este marcată de dureri mari sau de stări acute de disconfort, ceea ce face ca acest simptom să fie deseori ignorat.
Din păcate și următoarele manifestări ale bolii sunt deseori ignorate permițând bolii să evolueze spre structurile profunde:
În mod ideal, trebuie luate măsuri înainte de a se ajunge la ultimile simptome enunțate, deoarece ele indică o etapă avansată a parodontozei. Tocmai de aceea se recomandă vizitele regulate la medicul dentist, pentru ca acesta este capabil să detecteze semnele timpurii ale bolii în timpul unei examinări de rutină și să propună o schemă de tratament.
Cum poate fi prevenită parodontoza? Inflamația parodontală nu este inevitabilă! Dezvoltarea gingivitei poate fi prevenită prin adoptarea unor obiceiuri de igienă orală corecte, însoțite de examinări periodice și sprijin profesional.
Elementele de bază ale unui bun regim de igienă orală sunt:
Cum poate fi tratată parodontoza? Cu o evaluare atentă și un tratament adecvat, progresul parodontitei poate fi stopat sau în cel mai rău caz încetinit. În funcție de etapa la care se intervine, tratamentul poate viza următoarele tipuri de acțiuni:
În stadiile avansate ale bolii pot fi necesare tratamente protetice (echilibrări ocluzale) și / sau tratamente chirurgicale (chiuretaje subgingivale, gingivectomii, operații cu lambou, adiţii osoase, aplicare de subsţante pentru regenerare tisulară).
Pentru obţinerea și menținerea rezultatelor favorabile pe termen mediu şi lung sunt necesare:
Când e cel mai indicat să începi tratarea parodontozei? Acum!
Nici un comentariu