Placa bacteriană, tartrul și nevoia de detartraj
Info Utile

Placa bacteriană, tartrul și nevoia de detartraj

În pofida unei bune igiene orale, placa bacteriană nu poate fi îndepărtată în totalitate prin periaj dentar efectuat acasă, mai ales atunci când se acumulează subgingival. Tocmai de aceea, se recomandă cel puțin două vizite pe an la cabinetul stomatologic pentru tratamente complete de igienizare și detartraj profesional precum și pentru detectarea și tratarea precoce a posibilelor afecțiuni gingivale și parodontale.

 

Ce este placa bacteriană? 

 

Placa bacteriană cumulează resturile alimentare ce nu pot fi eliminate sau nu sunt eliminate la timp prin periajul zilnic de pe suprafețele dure dentare, din spațiile interdentare sau subgingivale dar și de pe alte structuri din cavitatea bucală cum ar fi aparatele dentare.

În primele 48 de ore, placa bacteriană, alcătuită în principal din microorganisme și zaharuri este aproape incoloră și are o consistență suficient de moale pentru a putea fi îndepărtată mecanic prin periaj.

Placa bacteriană se acumulează continuu și dacă nu este îndepărtată zilnic, în reacție cu sărurile de calciu din salivă se mineralizează, transformându-se în tartru, acesta fiind imposibil de eliminat doar prin periaj.

 

Ce este tartrul? 

 

Tartrul reprezintă acumularea de placă bacteriană mineralizată. Pe măsură ce sedimentele minerale se depun, acestea se calcifică și se pigmentează, căpătând culoare brun-maronie. Tartrul  în faza lui calcificată nu mai poate fi îndepartat acasă doar prin periaj, ci numai de către medicul stomatolog, cu ajutorul instrumentelor speciale de detartraj.

Există o serie de factori ce favorizează depunerile de placă bacteriană și tartru, printre aceștia se numără:

  • igiena orală insuficientă sau efectuată incorect
  • poziția dinților, inghesuirile dentare, lucrările incorect efectuate
  • cantitatea și calitatea salivei ce pot fi influențate de patologii metabolice precum diabetul, de înfundarea glandelor salivare sau de diferite afecțiuni gastro-intestinale
  • bolile parodontale respectiv prezența pungilor parodontale ce favorizează depunerile de tartru în zonele respective
  • alimentația, vârsta, abuzul de medicamente, tutunul, depresia, nervozitatea

 

Importanța tratamentelor de detartraj 

 

Neîndepărtate la timp, depunerile de tartru și de placă bacteriană afectează dintele, gingia și țesutul de susținere a dintelui conducând la următoarele tipuri de afecțiuni:

  • creșterea sensibilității dentare
  • apariția cariilor ca urmare a demineralizării smalțului dentar
  • inflamarea și sângerarea gingiilor
  • retracția gingiilor și a țesutului osos de susținere
  • mobilitatea dinților
  • afecțiuni parodontale

 

Tartrul afectează nu doar sănătatea dentară ci reprezintă un factor de risc la nivelul întregului organsim. Conform unor studii recente, tartrul acumulat în cantități mari pe suprafața dentară afectează procesul masticator și implicit procesul digestiv, alimentele fiind ingerate incomplet mestecate. De asemenea, substanțe organice de natură bacteriană prezente în compoziția tartrului s-au găsit și în structura plăcilor aterosclerotice formate pe traseul vaselor de sânge, ceea ce a condus la interpretarea tartrului ca fiind factor favorizant și agravant al bolilor de natură cardio-vasculară.

 

Îndepărtarea tartrului dentar oferă în primul rând siguranță în ceea ce privește menținerea sănătății dinților și gingiilor dar și confort emoțional ca urmare a acțiunii de igienizare a cavității bucale.

 

  • Detartrajul îmbunătățeste aspectul estetic al dinților, în urma detartrajului dinții devenind mai albi și mai strălucitori.
  • Detartrajul permite descoperirea unor carii aflate în fază incipientă, ce astfel descoperite pot fi tratate prin intervenții minim invazive.
  • Detartrajul contribuie în mod esențial la scăderea șanselor de apariție sau dezvoltare a unor afecțiuni gingivale sau parodontale. 
  • Detartrajul contribuie la împrospătarea pe termen lung a respirației.

 

Detartrajul, acțiunea ce vizează îndepărtarea de pe suprafața dinților a plăcii bacteriene și a tartrului,  se poate realiza doar în cabinetul stomatologic de către medicul stomatolog. Tocmai de aceea, pe lângă periajul dentar realizat în mod corect de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare și a apei de gură, se recomandă cel puțin două vizite pe an la cabinetul stomatologic pentru tratamente profilactice profesionale ce includ detartraj, periaj profesional și tratament Airflow.

 

Metode de detartraj 

 

Detartraj manual

  • Acest tip de detartraj se impune în cazul tartrului subgingival de culoare maroniu închis ce prezintă consistență și aderență sporită, fiind în general mai greu de dislocat.
  • În realizarea detartrajului manual se utilizează instrumente ascuțite și se aplică un anumit grad de presiune pe suprafața dintelui.

 

Detartraj cu ultrasunete

  • Acest tip de detartraj este mai ușor tolerat de către pacienţi, în special de către cei hemofilici și crează mai puţin disconfort la nivelul structurilor dentare decât detartrajul manual, fiind un proces minim invaziv și rapid.
  • Detartrajul cu ultrasunete este mai eficient în îndepărtarea petelor dentare, cum ar fi cele de cafea, nicotină sau ceai.
  • Este recomandat în îndepărtarea tartrului supragingival și a celui din şanţul gingival, precum și în cazul intervențiilor chirurgicale, în cazul depozitelor foarte aderente.

 

Detartrajul se recomandă a fi efectuat cu periodicitate, o dată la șase luni, sau o dată la patru luni în cazul pacienților cu implanturi dentare sau cu afecțiuni gingivale sau parodontale. Vârsta, obiceiurile alimentare, precum și practicile de igienă orală pot de asemenea influența frecvența cu care se impune tratamentul profilactic cu detartraj în cazul unei persoane.

 

La Diana Smile beneficiezi de o gamă completă de servicii profilactice. Optează pentru ele și bucură-te mereu de un zâmbet sănătos și relaxat!

Solicită o Programare!

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles