Ce sunt cariile ascunse și cum pot fi depistate
Info Utile

Ce sunt cariile ascunse și cum pot fi depistate

Prin prezentarea periodică la medicul dentist de cel puțin 2 ori pe an și prin menținerea unei bune igiene orale, multe din problemele danturii pot fi prevenite sau depistate și tratate în fază incipientă.

 

Controalele periodice presupun examinarea cavității orale, verificarea stării de sănătate a dinților, gingiilor și a țesuturilor moi din cavitatea bucală (obraji, limba, planșeul bucal) pentru a se putea identifica eventuale leziuni sau disfuncții precum și inspectarea corectă a obturațiilor vechi pentru a descoperi dacă au dezvoltat sau nu carii secundare.

Cariile reprezintă cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului dento-maxilar,  afectează persoane de toate vârstele și în fază incipientă nu crează disconfort pentru pacient. Cariile pot fi vizibile – apar sub forma unor colorații maro, gri sau negre sau se pot dezvolta în zone puțin accesibile ochiului, ceea ce le face greu identificabile de către pacient. Aceste carii ascunse pot evolua până în stadiul în care doar durerea accentuată le poate anunța prezența, afectând între timp în mod substanțial dintele.

 

Tipuri de carii – în funcție de locul afectat

 

Carii în șanțuri și fosete – se formează pe suprafața dintelui și sunt cele mai ușor de observat

Carii pe suprafețe netede – apar pe suprafețele laterale ale dinților și pot fi ușor neobservate de către pacient

Carii pe rădăcina dintelui – se formează în special la persoanele în vârstă sau la persoanele care suferă de o boală parodontală activă, în cazul cărora gingia se retrage şi lasă rădăcina dintelui expusă în cavitatea bucală

Carii secundare sau marginale – se formează pe coroana unui dinte obturat, la nivelul limitei de contact dintre marginea cavităţii şi materialul de obturaţie. Aceste carii au tendinţa de a evolua către pulpa dentară, provocând afectarea acesteia şi fractura pereţilor cavităţii.

Carii recurente sau recidive –  apar sub obturații și sunt descoperite cu ajutorul radiologiei dentare

Cariile secundare precum și cele recurente sunt considerate ca fiind ascunse, tocmai pentru că sunt greu de depistat cel puțin până nu invadează smalțul sau nu implică colorații ale smalțului.

Tocmai de aceea, o consultație include de regulă și o radiografie dentară simplă. Radiografia oferă informații atât asupra localizării posibilelor carii existente sau incipiente cât și asupra gradului de profunzime al acestora.

 

De exemplu dacă în radiografie se remarcă o colorație marginală a obturației se știe că în timp se va crea în mod clar o carie secundară marginală. Aceasta informație permite medicului stomatolog să intervină rapid pentru a evita formarea cariei secundare sau pentru a o stopa înainte ca aceasta să evolueze către pulpa dentară sau înainte ca aceasta să provoace fractura pereţilor cavităţii.

Vizita la medicul dentist este obligatorie pentru depistarea și tratarea cariilor ascunse. Vizitele la medicul stomatolog condiționate doar de apariția unor neplăceri evidente – durere, sângerare, abcese – conduc la agravarea și escaladarea problemelor dentare și implicit la tratamente mai ample, mai dificile și mai costisitoare.

Consultă medicul dentist în mod regulat! Apelează la curățări profesionale și verificări periodice pentru ca posibilele probleme dentare să poată fi prevenite sau identificate din timp. 

Solicită o Programare!

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles