Fațetarea Dinților: O soluție estetică dentară și dento-facială eficientă
Info Utile

Fațetarea Dinților: O soluție estetică dentară și dento-facială eficientă

Preocuparea sporită pentru estetica dentară și dento-facială a condus la dezvoltarea a numeroase proceduri ce vin în întâmpinarea pacienților ce își doresc dinți albi, drepți și un zâmbet stralucitor. 

 

Fațetarea dinților reprezintă o procedură specifică esteticii dentare prin care fațetele dentare se aplică pe dinți, rezolvând una sau mai multe probleme de natură estetică, precum:

 

  • forma (dinți sparți, ciobiți, scurtați ca urmare a unui proces de uzură, dinți afectați de abrazie prematură)
  • culoarea (dinți ce au suferit modificări de culoare, dinți cu pete inestetice ce nu pot fi tratați prin tratamente de albire)
  • spațierea (spații inestetice între dinți, strungăreață, spații apărute ca urmare a retragerii papilei dentare)
  • alinierea (dinți strâmbi, încălecați)

 

În unele cazuri, fațetarea dinților poate fi înlocuită cu alte metode specifice esteticii sau ortodonției sau poate necesita tratarea apriori a anumitor afecțiuni.

 

  • Cariile și afecțiunile gingivale trebuie tratate cu prioritate.
  • În cazul pierderilor mari de țesut dentar ca urmare a unei carii profunde sau în cazul în care un dinte a fost restaurat printr-o obturație extinsă, coroana dentară reprezintă o optiune mult mai bună, deoarece dintele afectat nu ar putea susține eficient o fațetă dentară.
  • Bruxismul sau „scrășnirea” inconștientă a dinților trebuie să facă obiectul unui tratament de corectare cu ajutorul gutierelor înainte de aplicarea fațetelor, pentru a evita fracturarea acestora.
  • Înghesuirile severe ale dinților sau tulburările de ocluzie trebuie mai întâi corectate prin tratamente ortodontice cu aparat dentar.

 

Metode fațetare

 

Fațetare Directă (la cabinet)

 

  • Fațetarea se realizează de către medicul dentist specialist în cadrul unei singure ședințe, în cabinet, fără apelarea laboratorului sau a tehnicianului dentar.
  • Prin metoda directă se pot executa fațete din compozit.
  • În funcție de cerințele clinice ale fiecarui caz, medicul specialist construiește fațeta prin aplicarea mai multor straturi de material compozit pe suprafața exterioară a dintelui, fiecare strat fiind fotopolimerizat și finisat.

 

Fațetare Indirectă (cabinet și laborator)

 

  • În metoda indirectă, stomatologul colaborează cu tehnicianul laboratorului de tehnică dentară pentru obținerea fațetelor dentare.
  • Procesul presupune amprentarea dentară în cabinet și realizarea de către tehnician a fațetelor pe baza modelului de gips rezultat prin amprentare.  Metoda presupune în medie 2 – 3 ședințe: consultația, amprentarea dinților, cimentarea fațetelor.
  • Dacă se folosește amprentarea cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM, amprenta digitală  se preia cu ajutorul camerei intraorale și este transmisă computerului ce va proiecta lucrarea. În această situație execuția și cimentarea fațetelor se pot realiza in aceeași ședință.
  • Metoda indirectă este folosită  în cazul fațetelor din ceramică, zirconiu dar poate fi necesară și în cazul fațetelor din compozit.

 

Proceduri fațetare

 

No Prep – Fară Șlefuire: Fațetele nu presupun șlefuirea smalțului dintelui și se aplică direct pe dinte prin cimentare.

Cu Șlefuire Minim-Invazivă: Exceptând fațetele No Prep, toate fațete presupun șlefuirea dinților 0,3 – 0,8 mm în adâncime și până la 1,5 mm în înălțime, obiectivul medicului specialist fiind acela de a șlefui cât mai puțin din dinte, pentru a nu afecta stratul de dentină ce se află sub smalț.

 

Materiale utilizate în fațetarea dinților

 

Compozitul permite o fațetare rapidă și un cost scazut. Compozitul este indicat în cazul dinților zgâriați sau în cazul dinților ce suferă ușoare colorații. Află mai multe despre fațetele dentare din compozit.

Ceramica reprezintă o opțiune în toate situațiile în care fațetarea reprezintă o opțiune de tratament, datorită rezistenței materialului, capacității mari de acoperire și a stabilității coloristice demonstrate. Este utilizată mai ales în cazul dinților foarte colorați, erodați, sau distanțați. Află mai multe despre fațetele dentare din ceramică

Fațetele realizate din oxid de zirconiu sunt cele mai delicate, rezistente și durabile fațete dentare la momentul actual. Acest tip de fațetare reprezintă cea mai noua tehnică în estetica dentară și restaurativă, procedura necesitând un sacrificiu dentar mai mic decât în cazul fațetelor integral ceramice. Află detalii despre fațetele din oxid de zirconiu.

 

Pentru menținerea fațetelor în condiții optime, la fel ca în cazul oricăror alte tratamente de restaurare dentară, trebuie practicată o bună igienă dentară, trebuie evitate acțiunile posibil cauzatoare de ciobiri ale fațetelor și trebuie efectuate controale periodice la medicul dentist.

 

Te așteptăm la un consult de specialitate pentru a vedea dacă metoda fațetării poate fi eficientă și în tratarea problemelor tale de estetică dentară.

Solicită o Programare!

Nici un comentariu

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  - Înapoi Sus
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
Detalii Am înțeles